3 Temmuz 2015 Cuma

Cennetteki Kaplumbağalar - Vedat Onat





Hazırlayan Ayşen Şafak

Postiga Yayınlarından çıkan Cennetteki Kaplumbağalar geçtiğimiz haftalarda raflardaki yerini aldı. Nesli tükenmekte olan Deniz Kaplumbağaları Tunus'tan yola çıkıp Mersin'deki yumurtlama bölgelerine serüven dolu bir yolculuk yapar. Amaçları Mersine varıp Kazanlı Üreme Bölgesine yumurtalarını bırakmak olan bu canlılar yolculukları sırasında birçok zorlukla karşılaşır. Aşılacak en büyük engelse "İnsan"dır.  Dünyanın ya da evrenin sadece kendisi için yaratılmış olduğunu düşünen insanoğlu tarafından doğanın işgal edilmesiyle kaplumbağalar yok olmakla karşı karşıyadır. Bu yok oluşun engellenmesi için kaplumbağaların "Cennet" olarak nitelendirdiği Deniz Kaplumbağaları Araştırma Merkezi kaplumbağalara yardımcı olmaya çalışsa da toplumun geneli bu konuda bilinçli olmadıkça kaplumbağalar zarar görmeye devam etmektedir. 


Genç Yazar Vedat Onat'ın bu kitabında insanlar ve havyanlar alemi arasında önemli  uyarlamalar bulunmaktadır. Farklı karakterlerdeki insanı hayvanlar alemine uyarlayarak, bilgili, utangaç, kibirli, bencil, alçakgönüllü, lider ya da aşık olan karakterler yaratır. Bu defa denizaltında çetin yarışların yapıldığı olimpiyatlara, Girit Adasının derinliklerinde kocaman bir lunaparka rastlayacaksınız.  Hayal dünyasının gelişmesine katkıda bulunan bu kitap aynı zamanda deniz altı canlıları ile ilgili birçok bilgi veriyor. Kitabı okurken tüm denizaltı canlanacak gözümüzün önünde; Utangaç ve çekingen olup sonraları cesareti bulan Yeşil Kaplumbağa, sürüsüne liderlik yaparken son nefesine kadar mücadele eden Bilge Kaplumbağa, Kibirli, İri Baş, Ahtapot Moli, Nil Kaplumbağası Ramses, Sivri Diş, mercanlar, midyeler, çeşitli balık türleri, kaplumbağaların pelikan arkadaşları ve doğayı kirleten insanoğluna rağmen diğer canlıları önemseyen bir avuç insan... Yediden Yetmişe herkese hitap eden bu kitap özellikle çocuklara okutulmalı ki insanlık tüm canlıların değerinin bilinmesi için önemli bir yatırım yapmış olsun. 

Bu öyküde, tüm hayvanlar kendilerini  ifade edebilmek, yaşam sahalarına saygı duyulmasını sağlamak için mücadele ediyor ve bu haklı mücadelelerini bir insan gibi aktarıyor insanlığa. Yazar Vedat Onat, bu amacı hayatın komik, hüzünlü, eğlenceli, mizahi tüm yanlarını hesaba katarak topluma iletiyor. Adeta kendimizi içinde buluyoruz bu amacın. Ve Tunus'ta başlayan Mersin'de son bulan bu yolculukta kendimizi de görüyoruz birden.  Öğreniyoruz, ağlıyoruz, hayal ediyoruz, kahkahalara boğuluyoruz. Yaşamak ve ölüm arasında bir amaç için durmadan çalışıyoruz. Sonunda öykü bize şunu dedirtiyor: "Ben Bilge, Ben Yeşil Kaplumbağa, ben Ramses birazcık saygı birazcık insanlık istiyoruz."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder